História dňa matiek

darcek-pre-zenu

Deň matiek sa na Slovensku oslavuje vždy počas druhej májovej nedele. Kto však prišiel s nápadom na jeho založenie? Kedy prišiel na Slovensko?

Deň matiek vo svete

Deň matiek by mal vzdať poctu všetkým matkám a uctiť si ich vplyv na celú spoločnosť. Vo svete sa oslavuje mnohými spôsobmi v rôznych dátumoch. História tohto dňa siaha ďaleko, nakoľko už v starovekom Grécku oslavovali bohyňu Rheu (matku všetkých bohov). Tieto oslavy trvali 3 dni počas marca.

V Anglicku v 17. storočí zas vznikol sviatok „Mothering day“. Mnohí chudobnejší ľudia, ktorí bežne bývali so svojimi pánmi a robili od rána do noci ďaleko od svojho domova, dostali voľno a mohli sa vrátiť za svojou matkou. Postupom času začali deti kupovať svojim mamám menšie darčeky alebo kvety, ktoré im k tomuto sviatku nosili.

Novodobá podoba Dňa matiek vznikla na prelome 19. a 20. storočia v USA. Američanka Anna Marie Jarvisová navrhla vzdať poctu všetkým matkám sveta. Jej nápad vznikol keď zomrela jej matka a dala na jej pamiatku zorganizovať omšu. O rok neskôr sa omša zopakovala, bola však už za všetky matky na svete. Neskôr si tieto omše všimol major mesta Philadelphia a vyhlásil Deň matiek za miestny sviatok. Vďaka lobingu ženského spolku sa návrh pretlačil až do Kongresu USA kde vyhlásili 8.máj 1914 (druhú májovú nedeľu) za „Deň matiek“. Nakoniec prezident Woodrow Wilson navrhol tento deň ako národný sviatok. Postupne sa sviatok rozširoval do celého sveta. Jeho zakladateľke sa nepáčilo, že sa stal veľmi komerčným a začala bojovať za jeho zrušenie, to sa jej však už nepodarilo.

Keďže otcovia sú rovnako dôležití na Deň matiek nadväzuje aj Deň otcov, ktorý sa oslavuje vždy v tretiu júnovú nedeľu.

Deň matiek na Slovensku

V našej oblasti sa údajne už v období Československa začal Deň matiek oslavovať roku 1923 o čo sa zaslúžila dcéra T.G. Masaryka. Počas socializmu sa Dňu matiek veľmi nevenovala pozornosť a oslavoval sa skôr Medzinárodný deň žien. Po roku 1989 sa však Deň matiek vrátil a momentálne sú uznávané oba sviatky. V dnešnej dobe je zvykom obdarovať mamu kvetmi, čokoládou či iným darčekom.

Darček na deň matiek

Chcete svoju mamu na Deň matiek potešiť naozaj originálnym darčekom? Darujte jej WauBox – drevenú darčekovú debnu plnú skvelých pochutín. Potešte ju napríklad darčekovou debnou s Proseccom Mionetto. Prípitok kvalitným Proseccom s chuťou jabĺk a citrusov a s jemnými bublinkami ju spolu so slanými aj sladkými maškrtami na Deň matiek určite poteší. V debni si nájde kvalitnú čokoládu, marhuľové chutney s perníkovým korením ale aj oriešky, olivy, jeleniu terinu s koňakom a iné. Ak si myslíte, že neocení Prosecco, môžete vybrať aj debnu s vínom, Becherovkou alebo mnohých iných darčekových debien pre ženy.