Ako vznikla tradícia obdarovávania sa darčekmi?

davat-darceky

Darovanie darčekov má už tradíciu niekoľko tisíc rokov. Ľudské bytosti sa zvyčajne tešia zo vzájomnej spoločnosti a svoju náklonnosť radi vyjadrujú práve darčekmi pri rôznych príležitostiach.

Pôvod darovania darčekov

Rozdávanie darov môže byť jednou z najstarších ľudských činností, dokonca už aj jaskynní ľudia si pomerne často darovali menšie darčeky. Vodcovia kmeňov tiež dávali dary, aby ocenili tých, ktorí sa podieľali na dôležitých úspechoch. Aké darčeky si dávali títo ľudia? Napríklad zvieracie zuby, kôru zo stromov, či zaujímavé kamene. Postupom času vedeli zo zubov trebárs aj vytvoriť náhrdelník a podobne.

Počas egyptskej éry sa dary dávali najmä faraónom, vyrábali sa modly na podporu viery a rakvy faraónov boli plné rôznych sošiek ale aj zlata, úrody a iných artefaktov. Neskôr to vraj nasledovali Gréci a vymysleli tradíciu oslavovania narodenín. Oslava narodenín vznikla preto, lebo ľudia verili, že oslávenca budú prenasledovať zlí duchovia. Aby tomu zabránili, ľudia danej osobe dali rôzne dary a želania, aby odohnali zlých duchov. Dokonca vynašli zapálené sviečky z podobných dôvodov - želanie a sfúknutie sviečok bol spôsob, ako poslať odkaz bohom.

V rímskych časoch sa ľudia navzájom obdarúvali žetónmi šťastia, v stredoveku sa dary používali na zabezpečenie osobnej priazne kráľa alebo na prejav vernosti v čase vojny. Osobné dary si dávali zasnúbení ako veno.

Význam darčekov v dnešnej dobe

Dnes je rozdávanie darčekov rozšírené vo všetkých kultúrach po celom svete a využíva sa pri mnohých príležitostiach. Narodeniny, meniny, výročia, pracovné úspechy, prejavy lásky aj priateľstva, či darčeky ako poďakovanie. Darčeky sa dávajú členom rodiny, priateľom, kolegom aj susedom a môžu byť naozaj rôznorodé.

Darčekom môže darca vyjadriť svoje pocity a ukázať aj obdarovanému ako ho vníma a čo k nemu cíti. Prečo sú darčeky pre ľudí dôležité?

  • Šťastie – samozrejme, že dostať dobrý darček každého človeka poteší. Pocit šťastia vyplýva nie len z konkrétnej veci, ktorú niekto dostane ale z toho, že si naňho spomenul niekto dôležitý.
  • Sociálne prepojenie - darovaním nielen vyjadrujete svoje pocity, ale vytvárate aj silnejšie spojenie s touto osobou. Nielenže sa obdarovaný cíti bližšie k darcovi, ale aj naopak.

 

Chcete dodržať tradíciu obdarovania sa darčekmi a hľadáte originálny darček, ktorý poteší každého? Skúste darovať darčekovú debnu WauBox, ktorá spája zábavné otváranie dreveného veka debny pomocou páčidla a užitočný obsah v podobe vynikajúcich slaných aj sladkých pochutín a fľašou výberového a