Ako vybrať správny darček

ako-vybrat-darcek

Výročie, narodeniny, meniny, Vianoce, promócie, svadby,... Príležitostí na obdarovanie milovaných ľudí, dobrých známych, priateľov či kolegov je množstvo. Určite st už zažili situáciu, že ste nevedeli vybrať správny darček. Dáme vám niekoľko užitočných tipov, aby ste si nemuseli na budúce lámať hlavu.

Zmena spôsobu vnímania darčeka a obdarovania

Blíži sa oslava či príležitosť, na ktorú potrebujete vybrať správny darček. S blížiacim sa termínom udalosti stúpa urgencia. Nezriedka trávime hodiny chodením po obchodoch kladením si otázok typu: Čo chce? Čo potrebuje? Čo sa mu/jej môže páčiť? Existuje aj iný spôsob výberu správneho darčeka. Musíte však zmeniť spôsob vnímania darčeka a obdarovania ako takého.

Problém je v tom, že uvažujeme o darčekoch ako o výmene fyzických predmetov. Skúste zmeniť svoje nastavenie a uvažujte o darčeku ako o komunikácii. Kúpte či vyrobte darček, ktorý príjemcovi niečo hovorí! Dostanú darček a ak sú dostatočne vnímaví, porozumejú vášmu odkazu. Je to samozrejmá vec, no často na to v každodennom zhone zabúdame. Sústredíme sa prioritne na materiálnu stránku veci či cenu a možno až potom riešime, či to dáva príjemcovi nejaký hlbší zmysel.

Skúste nabudúce keď budete prijímať darček vnímať komunikáciu. Nie to čo vám pri blahoželaní verbálne odovzdá dotyčný. Ale to čo chcel darčekom vlastne vyjadriť. Podľa druhu darčeku zistíte, či je komunikácia s dotyčným konzervatívna alebo bližšia. Niektoré darčeky hovoria napríklad - “Mal by si sa o seba lepšie starať” alebo “Nevedel som čo ti vybrať”.

Vyjadrite pozitívny odkaz prostredníctvom darčeka

Niektoré darčeky môžu uraziť. Niektoré očaria svojou kreativitou. To čo darčeky skutočne komunikujú ale málokedy súvisí s ich cenovkou alebo prestížou. Niektoré dary sú zadarmo, vyrobené svojpomocne, resp. nestoja horibilné sumy, no pre príjemcu majú vyššiu cenu ako drahé veci.

Poznáte to?

Ak budete nabudúce vyberať darčeky s týmto nastavením mysle, výrazne sa priblížite k výberu dokonalého darčeka. Prioritne sa pri výbere darčeka spýtajte samých seba: “Čo chcem týmto darčekom dotyčnej osobe povedať?” Potom si položte otázku: “Čo im môžem darovať, aby im to povedalo?” Uvidíte, koľko zrazu budete mať super nápadov.

Dôležité upozornenie na záver! Ak nemáte nič pozitívne, čo by ste chceli osobe, pre ktorú darček plánujete kúpiť, povedať, tak radšej zostaňte pri svojom pôvodom spôsobe myslenia. Komunikácia negatívnych vecí prostredníctvom darčeku nemusí byť ten najlepší nápad. Odvážlivci to môžu skúsiť, no zaručene bude zábava na oslave pokazená.

Čo tak skúsiť darčekové Debne?

Ak vás nenapadá nič vhodné pre osobu, ktorú plánujete obdariť, čo tak vyskúšať čoraz obľúbenejšie darčekové debne? Výborný nápad, ktorým nič nemôžete pokaziť. Pri “rozbaľovaní” darčekových dební s páčidlom si navyše užijete kopec skvelej zábavy.